Hashimato Tiroiditi Nedir?

Hashimato tiroiditi

Hashimato tiroiditi ise en sık görülen tiroidit tipidir ve otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda vücut, kendi dokularını yabancı olarak algılar ve o dokuyu yok etmek için savunma hücreleri aracılığı ile reaksiyon verir. Sonuç olarak o dokuda hasar ve fonksiyon kaybı oluşur.

Hashimato tiroiditi ‘nde de tiroid dokusuna karşı bir reaksiyon vardır. Bu durumda tiroid hücrelerinde fonksiyon kaybı ve tiroid hormon eksikliği (hipotiroidi)ile sonuçlanan bir tablo oluşur. Bu reaksiyonun başlangıcında tiroid bezinde büyüme ve aşırı hormon salgısı (hipertiroidi) oluşabilir fakat bu kısa sürelidir. Takip eden yıllar içinde tiroid bezinde küçülme ve hipotiroidi oluşur.

Kimler risk altındadır?

Hastaların yaklaşık %90 kadarı bayan hastalardır. Ailesel olma özelliği vardır ve aynı ailebireylerinde daha sık görülmektedir. Tüm yaşlarda ortaya çıksa da en sık 30-50 yaşlarında görülmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman bir belirtisi yoktur ve sessiz seyreder. Eğer hipotiroidiyi yol açmışsa, yorgunluk, halsizlik kilo alma, egzersiz ile çabuk yorulma, el ve yüzde şişme, ses kalınlaşması ve depresyon gibi bulgular ön plandadır. Çoğu zaman bu bulgular uzun süreler içinde ortaya çıktığı için kolay fark edilmez.

Hashimato tiroiditi ile tiroid kanseri arasında bir ilişki var mıdır?

Tiroid kanseri nedeniyle tiroid bezi alınan hastaların çoğunda, patolojik değerlendirme sonucunda tiroid kanseri dokusunun çevresinde Hashimato tiroiditi varlığı bildirilmektedir. Hashimato tiroiditinin mi kansere yol açtığı veya kanserli doku çevresinde mi Hashimato tiroiditi geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Fakat kesin olan eğer bir hastada Hashimato tiroiditi ve aynı zamanda nodül saptanmışsa, bu nodül mutlaka biyopsi ile araştırılmalı ve bu hastalar daha sık aralıklarla takip edilmelidir.

Tanı nasıl konur?

Tanı için kanda antiTPO antikor, TSH ve T4, T3 hormon seviyelerine bakılır. Anti TPO antikor değerleri hastaların %95’inde yüksektir. Tiroid hormon seviyeleri normal olabilir fakat hipotiroidiye yol açmışsa TSH yüksek, T3 ve T3 değerleri düşüktür.

Tedavide ne yapılır?

Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Hipotiroidiye neden olmuşsa tiroid hormonu (levatiroksin), kullanılır. İlacın dozu TSH hormonunu normal seviyelerde tutacak şekilde ayaralanır.